Made with love

Tegenwoordig worden overal foto’s van gemaakt. Je maakt een selfie in het stemhokje, je pasgeboren baby krijgt al een echte fotoshoot. Zelfs tijdens de geboorte worden foto’s en video’s gemaakt. Dat zijn intieme en kwetsbare momenten. Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch dat er bij het laatste afscheid van een dierbare ook foto’s gemaakt worden. Je herinnert je lang niet alles, je kunt niet overal tegelijk zijn én deze dag kun je nooit meer over doen… hoe fijn is het dan om alles nog eens rustig terug te kunnen kijken?

 

Werkwijze afscheidsfotografie

Meestal word ik gebeld als iemand al is overleden en de familie bezig is om het afscheid, de uitvaart, vorm te geven. Het eerste contact is daarom vaak telefonisch. Tijdens dat eerste gesprek merken we al of het klikt en of ik bij de uitvaart later die week foto’s mag komen maken. Ik vraag hoe de dag er uit komt te zien en meer details bespreek ik vaak met de uitvaartleider die mij ook het draaiboek stuurt.

Ik ben aanwezig vanaf het moment dat het gewenst wordt. Dat kan zijn bij het sluiten van de kist ’s ochtends of bij de aankomst bij de kerk of het crematorium (bijvoorbeeld).

Tijdens de afscheidsdienst / ceremonie ben ik onopvallend aanwezig. Op sommige momenten loop ik even naar voren voor een foto maar meestal ben ik aan de zij- of achterkant van de zaal. Naderhand krijg ik geregeld een compliment van de uitvaartleider of familie dat ze me niet gezien hebben. En als ze dan later de foto’s zien zijn ze positief verbaasd over wat ik allemaal op de foto heb staan.

Je was heel onopvallend. Ben me totaal niet bewust geweest van je aanwezigheid.” – opdrachtgever

Als ik alle foto’s bewerkt heb, spreken we af wat ik er mee doe; stuur ik een usb-stick op, maak ik een prachtig album of wordt het een digitale fotoshow ondersteund met muziek? En als het lukt, kom ik de foto’s persoonlijk overhandigen en kijken we er samen naar. Dit wordt altijd als zeer prettig ervaren.