Overweeg je misschien een fotograaf in te huren bij het afscheid (de uitvaart) van een dierbaar persoon die onlangs is overleden? Maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je kunt verwachten? Lees dan even verder. Ik geef antwoord op de meest gestelde vragen en hoop zo wat twijfels weg te kunnen nemen.

Wat zet je allemaal op de foto?

Het gebeurt regelmatig dat ik ’s ochtends ontvangen word bij de familie thuis waar hun geliefde opgebaard ligt. Vaak moet de kist dan nog gesloten worden. Op een respectvolle manier ben ik aanwezig bij deze intieme momenten. Dan zorg ik dat ik buiten klaar sta als de overledene naar buiten gedragen wordt. Ook vertrek ik dan als laatste met de auto naar de locatie van de afscheidsceremonie. Daar kom ik trouwens als eerste weer aan zodat ik weer klaar sta voor een nieuwe reeks foto’s. Lees verder onderaan dit artikel over wat ik nog meer vastleg. Eerst nog wat andere vragen.

Fotografeer je ook de overledene?

Soms wel. Als dat gevraagd wordt. Het kan zijn dat de kist al gesloten is als ik jullie voor het eerst ontmoet. Maar zoals ik hierboven beschrijf ben ik er ook vaak bij als de kist nog gesloten gaat worden. Ik maak dan wat foto’s van de handen (met het gezicht vaag op de achtergrond) en andere details. En ook komt de overledene duidelijk in beeld. Behalve als jullie specifiek aangeven dat je dat niet wilt. Alles gaat in overleg. Je kunt trouwens ook altijd later nog beslissen dat je die foto’s niet wilt zien.

Bij welke momenten ben je er bij?

Van begin tot eind ben ik er bij. Dus bijvoorbeeld thuis of in het uitvaartcentrum treffen we elkaar. Tot en met de ovenruimte of begrafenis en ook tijdens de koffie of borrel of condoleance achteraf. We spreken vooraf af tot wanneer ik er bij ben maar ter plekke kunnen we ook beslissen dat ik langer blijf.

Wanneer krijgen we de foto’s te zien?

Ik heb tot doel om dezelfde dag al een kleine selectie (10 a 15 foto’s) toe te sturen via e-mail of whatsapp. Altijd als ik afscheid neem na de uitvaart zeggen mensen tegen mij: we zijn zo benieuwd naar de foto’s. En aan die behoefte voorzie ik graag door al snel wat foto’s toe te kunnen sturen. Zo heb ik daarna wat meer tijd om de rest van de foto’s te bewerken.

Mogen we meebeslissen welke foto’s in het album komen?

Zeker! Het is jullie afscheid en jullie fotoboek. In een online galerij plaats ik alle foto’s waar jullie een selectie in kunnen maken. Met deze foto’s ga ik aan de slag voor het fotoboek. Je krijgt altijd nog een preview in pdf van het fotoboek voordat ik het ga bestellen. Als iedereen akkoord is, ga ik het boek / de boeken bestellen.

Wat kost een afscheidsreportage?

Terechte vraag. Eigenlijk in alle gevallen ben ik zeker twee uur aanwezig. Dus daar start mijn tarief. Voor 450,- heb je al een afscheidsreportage. Dan ben ik dus twee uur aanwezig (per half uur uit te breiden) en je ontvangt alle foto’s op een USB-stick. Ook maak ik een fotoboekje van 20×20 cm met 5 spreads (meer pagina’s ook mogelijk). Ik vind het belangrijk dat er een tastbaar fotoboek komt van het afscheid. Zo heb je echt iets om vast te houden. Om mee te nemen. Om kort of lang te bekijken. En om ook weer weg te leggen. Een afscheidsreportage wordt duurder bij afname van meer uren of van meer producten. Bijvoorbeeld een groter (of meer) fotoboek(en). Als het factuurbedrag boven de 750,- uitkom maak ik ook een diashow. Een stuk of 50 foto’s ondersteund door muziek dat gedraaid is op de uitvaart.

Wat zet je allemaal nog meer op de foto?

Standaard zet ik de sprekers op de foto. Van dichterbij en van verderaf (zo staat hij of zij ook samen met de overledene op de foto). Mijn doel is ook alle aanwezigen op de foto te zetten zodat de familie later kan zien wie er allemaal aanwezig waren. Het voordeel van een afscheidsfotograaf is dat hij of zij rond kan lopen waar de directe familie altijd vooraan loopt of vooraan zit. Ik ben hun extra paar ogen.

Ik zet ook alle bloemstukken op de foto. En ik zorg dat iedereen die langs de overledene loopt om voor het laatst afscheid te nemen, ook later terug te zien is op de foto’s. Ik doe dit uiteraard onopvallend en respectvol. Maar niet als paparazzi. Ik heb bijvoorbeeld geen grote zoomlens, dus ik ben wel altijd in de buurt, maar niet storend.

Heb jij nog een vraag aan mij?

Reageer hieronder, dan neem ik die mee in een update van deze blog.

Ben je overtuigd?

Lees je deze blog omdat je bezig bent met het regelen van een uitvaart en ben je hierna overtuigd dat je van mijn diensten gebruik wilt maken? Bel, mail of app me dan even op 026-2060040 of fenneke@madewithlove.nu